Wapenstilstand op en rond voetbalvelden in Pajottenland

08 / nov
Het zal dit weekeinde opvallend stil zijn rond heel wat voetbalvelden in de regio Pajottenland. Heel wat clubs houden een Silence Day tijdens jeugdvoetbalwedstrijden waarbij alle verbaal geweld en commentaar aan de zijlijn wordt geweerd.

Het initiatief van een Silence day ontstond in 2013 bij voetbalclub VC Groot Dilbeek toen men besliste om een positieve sfeer en fijne aanmoedigingen rond het voetbal te creeëren in plaats van roepende ouders of coachen. Enkel het fluitsignaal van de scheidsrechter en het gepraat van de spelertjes zelf is op zo’n Silence Day te horen wat het spelplezier bij de jonge voetballers moet bevorderen.

Sindsdien deinde het initiatief steeds verder uit naar andere clubs. Dat is onder meer het geval bij FC Galmaarden, SK Pepingen-Halle, VC Asse, FC Herne, SK Oetingen, Verbroedering Beersel-Drogenbos en zowat alle clubs in Sint-Pieters-Leeuw waar de gemeente zich mee achter het initiatief schaart.

Dat de Silence Days altijd in het weekeinde van 11nbovember worden georganiseerd, is niet toevallig. De actie streeft naar een symbolische wapenstilstand op en rond de voetbalvelden en keert zich ook tegen elk vorm van geweld rond de voetbalterreinen.

“Elke weekeinde hoor je wel ergens dat er een incident is met een scheidsrechter of met spelers en trainers tijdens een voetbalwedstrijd. Voetbal moet een feest zijn, zeker voor jonge voetballers”, aldus nog Peter Hellinckx, initiatiefnemer van de Silence Days.