Ploeg in de kijker: U10

14 / apr

Steven Vanden Boer, trainer U10 IP1

Even voorstellen

Eind de jaren 80 ben ik beginnen voetballen bij Lommel SK, waar ik als jeugdspeler en supporter de opgang van de eerste ploeg naar 1e klasse heb meegemaakt. Mijn lokale helden toen waren Haagdoren, Vanaken Senior, Fadiga, Mukanya, Ronny Van Geneugden, Decondé. Zelf speelde ik als centrale middenvelder met groot loopvermogen, een goeie pass en een gebrek aan scorend vermogen. Zeg maar de Biglia van den Aldi.

Mijn allergrootse held was en is natuurlijk Luc Nilis, die toen eerst bij Anderlecht en daarna bij PSV Eindhoven het mooie weer maakte. Bij elke lichting die ik train, vraag ik als ‘huiswerk’ om zijn naam eens in te tikken op Youtube!

Na regelmatige blessures ben ik even gestopt met voetballen, om daarna op een lager pitje verder te spelen bij ploegen met ronkende namen zoals CSC Barrier, Red Star Rangers en de Chiefs Woluwe. Daarna startte ik als jeugdtrainer in Pepingen bij de U8, waar ik nu al 5 jaar aan de slag ben, sinds dit seizoen in de middenbouw.

De mooiste momenten

Wat me ook eerst en vooral veel plezier doet, is dat iedereen bijna altijd aanwezig is. Ze leven voor hun voetbal!

Na een goeie start, speelden we op de 3e speeldag al meteen een topper, bij KRC Gent. Het werd een geweldige wedstrijd langs 2 kanten, waarbij onze keeper ons een paar keer redt en we in de laatste minuten nog terugkomen van 3-2 naar 3-3, om dan in de slotseconden met een mooi doelpunt de match nog te winnen. Resultaat is een echt een bijzaak in jeugdvoetbal, maar zo winnen was toch geweldig!

In het algemeen hebben ze al serieuze vooruitgang geboekt tegenover het begin van het seizoen. Jammer genoeg hebben we nog niet veel wedstrijden of toernooien kunnen spelen.

Dit is een heel getalenteerde groep, met een mooie mix van kwaliteiten. Ze duwen elkaar naar een hoger niveau. Mijn doel is om er denkende spelers van te maken, die zelf problemen kunnen oplossen. Daarnaast leg ik de nadruk op tweevoetigheid. Dat is iets dat ze nu nog kunnen leren, als ze er voor durven gaan. Het zal hun later veel opleveren.

De uitdaging dit seizoen was, naast de overstap naar 8 tegen 8, om de nieuwkomers uit andere ploegen en uit onze sterke IP2 goed te integreren. Ze verbazen me nog elke training met fraaie oplossingen, tackles, dribbels en goals.

Anekdote

Toen ik nog trainer U9 onderbouw was, vroeg ik welke spelers later keeper wilde worden. Zoals verwacht, zei de hele ploeg om ter luidst ‘ik’! ‘ik’! Er was er maar ééntje die niets zei, terwijl hij toch wel aanleg had. Ik vroeg hem waarom hij niet zei. Zijn schuchter antwoord was : “ik wil eigenlijk dierenarts worden!”.

Meer van dat?

Achteraf gezien, had ik veel eerder jeugdopleider moeten worden. Ik steek er heel veel tijd in, maar je krijgt zoveel energie en plezier terug van die gastjes. Ik ga dus zeker door met veel goesting